Evropa: English Deutsch
Čeština
Nová energetika Umělá inteligence

Drahá energie změní naše chování, říká šéf státní firmy ČEPS

2 min čtení

Obsah článku

    Jak je na tom s energetickou bezpečností Česká republika, vysvětluje v rozhovoru pro SZ Byznys předseda představenstva státní společnosti ČEPS Martin Durčák.

    V rozhovoru se věnuje mimo jiné také problematice podpůrných služeb a potřebě budovat zdroje, které budou poskytovat síti služby výkonové rovnováhy. Pan Durčák uvedl například toto: „V okamžiku, kdy se začne připojovat mnohem víc nepredikovatelných zdrojů, se požadavek na tyto služby bude zvětšovat a budeme jich muset poptávat více. Záložní zdroje musí být schopné nyní najet nejpozději do patnácti minut, v roce 2022 už to bude potřeba do 12,5 minuty. A musí být na ně opravdu spolehnutí.“

    Doplnil také, že roli v řízení stability distribuční sítě bude hrát také agregace flexibility. K tématu agregace flexibility pak čtenářům uvedl toto: „Jedna klasická elektrárna může na povel snížit nebo zvýšit výkon třeba o třicet megawattů. Podobně může ale také posloužit nový agregátor flexibility. Tedy subjekt, který řídí třeba 30 malých kogeneračních jednotek o jednom megawattu. Nebo 60 půlmegawattových kogenerací. ČEPS bude komunikovat s tímto agregátorem a ten bude garantovat, že těch třicet kogeneračních jednotek na různých místech v České republice zareaguje stejně jako jedna velká elektrárna. Všechny na povel buď sníží, nebo zvýší výkon podle potřeby.“ Z uvedeného je zřejmé, že se kogenerační jednotky budou na poskytování stability sítě významně podílet a že s nimi společnost ČEPS do jisté míry počítá.

    My jen dodáváme, že kromě zmiňovaných malých kogeneračních jednotek jsme připraveni dodat také velké zdroje o výkonu 3-12 MWe na jednotlivých kogeneračních jednotkách. Již se podílíme na přípravě některých projektů a brzy otevřeme na našem webu sekci, která se těmto technologiím bude věnovat. Prozatím o nich přednášíme na konferencích, mluvili jsme o nich například na KONFERENCE ENERGETIKA 2021 nebo na akci DNY TEPLÁRENSTVÍ A ENERGETIKY 2021.

    Podílíme se také na vývoji chytrého řídícího systému kogeneračních jednotek pro jejich řízení v rámci agregace zdrojů, které se článek také věnuje.

    V případě, že Vás možnost výstavby velkých nebo malých KGJ zajímá nebo se chcete dozvědět více o našem řešení řídícího systému KGJ ve virtuálních elektrárnách, obraťte se na náš obchodní tým a rádi s vámi probereme možnosti spolupráce.